ul. Zimowa 16 (za Castoramą), Szczecin

91 40 000 05

biuro@motoexpresso.pl

Pon.-Pt.: 8:00 - 17:00, Sobota 8.00 – 14.00

Pon.-Pt.: 8:00 - 17:00, Sobota 8.00 – 14.00
Warsztat Samochodowy Szczecin 91 40 000 05
ul. Zimowa 16 (za Castoramą), Szczecin

Pyszna kawa, domowa atmosfera

Jaki warsztat samochodowy wybrać?

W zaciszu SERWISU MOTOEXPRESSO, podczas naprawy Państwa samochodu, mogą Państwo spokojnie wypić u nas smaczną kawę, posłuchać muzyki relaksacyjnej, poczytać aktualną prasę kobiecą i męską, pooglądać TV lub posurfować po Internecie.

W naszym autoserwisie mamy również kącik dla dzieci, dzięki czemu małe pociechy nie będą się nudziły, gdy my będziemy pracować nad Państwa samochodem.

Serdecznie zapraszamy do naszego warsztatu samochodowego – zapewniamy dobrą atmosferę i profesjonalny serwis Twojego auta.

PYSZNA KAWA i dobra atmosfera tylko w naszym warsztacie Motoexpresso

Kawa (arab. qahwa, tur. kahve, wł. caffe) – jest to napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zazwyczaj podawany na gorąco. Kawa pochodzi z Etiopii,a w Europie pojawił się około XVI wieku. Jest to jedna z najbardziej popularnych używek na ziemi i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco oraz przyśpiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. Rocznie produkuje się około 6,7 miliona ton kawy. Dotąd nie udowodniono jej negatywnego wpływu na organizm człowieka. Jedynie spożywanie jej w nadmiernych ilościach może mieć negatywny wpływ na ludzki organizm.

Nazwa kawy pochodzi od arabskiego kahwa. Do większości języków europejskich przeniknęła poprzez tureckie słowo kahve i utworzoną od niego włoską nazwę caffe. W Polsce kawa pojawiła się po bitwie pod Wiedniem w 1683 w formie tureckiej. Kahva oznacza po arabsku zarówno kawę jak i wino, z czego drugie znaczenie jest znacznie starsze. Często przyjmuje się, że nazwa ta wywodzi się od znanego z uprawy kawy regionu Kaffa w Etiopii. Może ona pochodzić także od słowa kohwet oznaczającego siłę.

Doskonalym sposobem na smaczną kawę jest jej spożywanie w lokalach takich jak bary lub kawiarnie posiadające specjalne ekspresy kawowe. Czynnikiem wydobywającym kofeinę jest gorąca para wodna. Jest to bardzo skuteczna metoda, w krótkim czasie parzenia kawy, można wydobyć wszystkie jej walory smakowe,a do napoju nie dostaje się szkodliwy pył. Od pewnego czasu, w małych kawiarenkach można spotkać również eleganckie zaparzacze do kawy. Stawiane są na palniku spirytusowym, na stole przed gościem i na jego oczach zaparzają aromatyczną kawę. Po takiej degustacji człowiek nie marzy o niczym innym jak mieć tego typu zaparzacz w domu.